Einde gesloten tijden!

50094
27 mei 2017

Ze zitten er weer op: de gesloten tijden voor vis- en aassoorten. Vandaag, zaterdag 27 mei, is de officieuze aftrap van het visseizoen en mag er weer met kunstaas gevist worden.

De gesloten tijden voor aas- en vissoorten roepen ieder voorjaar weer vragen op bij sportvissers. Zeker omdat de gesloten tijd voor snoek eerder ingaat dan die voor het vissen met kunstaas, een stukje vis of een dood visje. In dit bericht een duidelijke uitleg.

De verwarring ontstaat telkens in maart. Vanaf 1 maart is een gesloten tijd voor de snoek van kracht. Dit betekent dat iedere gevangen snoek direct in hetzelfde water moet worden teruggezet – op grond van de voorwaarden in de vergunning is het overigens vrijwel altijd verboden om snoek te behouden. Daarentegen mag in de maand maart nog wel worden gevist met kunstaas, een stukje vis of een dood visje.

Maart


Vang je in maart een snoekbaars of baars die voldoet aan de minimummaat, dan mag deze vis (desgewenst) worden meegenomen als de voorwaarden van de vergunning dat tenminste toestaan. Zou je in deze maand echter een snoek vangen, dan moet die direct weer in hetzelfde water worden teruggezet. Dit vanwege de gesloten tijd voor de snoek die dan van kracht is.



April en mei


Pas vanaf 1 april tot de laatste zaterdag van mei mag niet met kunstaas (met uitzondering van kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm), een stukje vis of met een dode vis worden gevist. Naast deze gesloten tijd voor aassoorten geldt in diezelfde periode ook een gesloten tijd voor snoek, snoekbaars en baars. Ieder van deze drie vissoorten die wordt gevangen, moet dan dus direct worden teruggezet.



Nationale Hengeldag op 27 mei


Vanaf de laatste zaterdag in mei (Nationale Hengeldag) eindigen de gesloten tijd aassoorten en de gesloten tijd voor snoek, snoekbaars en baars. Dit jaar mag je dus vanaf 27 mei wettelijk gezien weer met alle aassoorten vissen en mogen bovenmaatse
snoekbaarzen en baarzen (en in een zeer enkel geval ook snoek) worden behouden voor zover de voorwaarden van de vergunning
dat toestaan.

Schaal- en schelpdieren


Voor de visserijwetgeving worden niet alleen ‘echte’ vissen als ‘vis’ aangemerkt. ook diverse schaal- en schelpdieren waaronder verschillende soorten kreeften, krabben, garnalen en inktvissen vallen onder deze noemer. Het is in het binnenwater dus ook verboden om van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei te vissen met kreeften, krabben, garnalen (inclusief de steurkrab)
of inktvissen.

Aanvullende voorwaarden


Een visrechthebbende kan als voorwaarde in de schriftelijke toestemming een langere gesloten periode vaststellen voor bepaalde vissoorten.

Een visrechthebbende mag ook een langere gesloten periode vaststellen voor het gebruik van bepaalde aassoorten. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij het IJsselmeer en het Markermeer waar de gesloten tijd voor bepaalde aassoorten al eerder ingaat en ook langer duurt dan de wettelijke periode. In de Landelijke Lijst van Viswateren en de Kleine Lijst van Viswateren is de gesloten periode voor deze wateren vastgesteld van 16 maart tot en met 30 juni. Kijk dus ook altijd naar de voorwaarden bij een water! Deze vind je onder meer op VISplanner en in het boekje.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.